Japoncaya Yeni Başlayanlar İçin Öneriler
Bu yazımızda Japonca öğrenmeye yeni başlayan takipçilerimizin sürekli sorduğu “Japonca nasıl öğrenilir, nereden başlamak gerekir ve hangi kaynakları kullanmalıyız” sorularına cevabımızı on başlık altında toplamaya çalıştık. İlerleyen zamanlarda başlıkları daha ayrıntılı bir şekilde ayrı postlarda açıklayacağız.
1. Bir kursa başlamak
Bir kursa başlamak devamlılık açısından faydalı olacaktır. İzmir, İstanbul, Kayseri, Çanakkale gibi büyük şehirlerde yaşıyorsanız belli ücretler karşılığında Japonca öğreten kurumlara başvurabilirsiniz ya da İSMEK (İstanbul Belediyesi Meslek Edindirme Kursu), KOMEK (Konya Belediyesi Meslek Edindirme Kursu) gibi ücretsiz eğitim veren halk eğitim merkezleri de bir seçenek olabilir. (Bu arada bu kursların uzaktan eğitim dersleri de mevcut ama kayıtlar çok çabuk doluyor bu yüzden çok hızlı olmanız gerekiyor.) Bu gibi kurslara katılarak kendiniz gibi Japonca öğrenen insanları görmek sizi de hırslandıracak ve yeni çevre kurmanızı sağlayacaktır. Ücretsiz kurs kayıtlarını sürekli kaçırıyorum ya da evden çıkmam diyorsanız kolayı var. Artık internette aradığınız her şeye ulaşmak mümkün. Online ders veren pek çok site mevcut. Bunlardan Udemy tavsiye ederim. Japonya’da bulunan dil kurslarının online eğitimleri bile mevcut. İndirimleri kollayıp çok uygun fiyatlara çevrimdışı eğitimler alabilirsiniz ya da Youtube’daki ücretsiz eğitim veren kanallara bakabilirsiniz. Daha önceki yazımızda ücretsiz ders veren Tamatamajaponca kanalını tanıtmıştık. Bizim Youtube adresimize de bakabilirsiniz:)
2. Alfabe
Öncelikle alfabeyi öğrenmeniz sizin yararınıza olacaktır. En azından Hiraganayı öğrenirseniz pek çok kaynaktan yararlanabilirsiniz. Latin alfabesiyle de çalışabilirsiniz ancak bu sefer çalışabileceğiniz kaynak sayısı çok azalır. Zaten bir dili öğrenirken o dilde yazıp okuyamazsanız o dili öğrenmenin pek bir mantığı kalmıyor. Alfabeyi öğrenmek için sitemizdeki yazıları inceleyebilirsiniz. Ayrıca mağazamızda alfabe öğrenimi için hazırladığımız çalışma kağıtlarımıza bakabilirsiniz.
3. Dilbilgisi
Dilbilgisi konusunda elde tutulur bir kitabınızın olması faydalı olacaktır. Piyasadaki kitaplar içinde benim en faydalı bulduğum ”Nusret Sancaklı’nın Dilbilgisi Kitabı”. Oldukça detaylı ve anlaşılır. Onun dışında ilk seviye için Romanji (Latin Alfabesi) ile yazılmış ”LearNihongo Japonca Dilbilgisi Kitabı’ da” kullanılabilir. Sitemize de bakabilirsiniz. Kitap almak istemeyenler için İnternet üzerinden İngilizce, Türkçe ve Japonca dilbilgisi anlatan ücretsiz siteler mevut. (Yazı uzun olacağından bu konu ile ilgili ayrı bir yazı yayınlayacağım.) Mağazamızda satılan dilbilgisi kitabımızı da bakabilirsiniz. Dil kursularında ve üniversitelerde kullanılan Minna no Nihongo kitabının ilk beş ünitesindeki kelime ve dilbilgisi konuları baz alınarak hazırlanmış olup nereden başlayacağını bilemeyenler için yol haritası çizebilir. (Reklamımız burada bitmiştir.:)
4. Japon Arkadaş
Dilbilgisi ve alfabeniz tamamsa sıra pratiğe dökmekte. Çat pat konuşabiliyorsanız Japon arkadaş edinmenin zamanı gelmiş demektir. Sosyal medya ya da dil değişim uygulamalarıyla kendinize bir arkadaş bulabilirsiniz. Japon arkadaş edinme sırları ile ilgili yazımız ilerleyen günlerde gelecektir.
5. Çalışma Programı
Bir program yapmak çalışmaya başlamanın en önemli adımıdır. Eğer bir hedefiniz ve bu hedefe giden bir yolunuz yoksa bir süre sonra iş, sıkılmaya ve ilerleyen safhalarda tamamen vazgeçmeye gidebiliyor. Her gün ne kadar çalışacağınızı, hangi kaynağı kullanacağınızı belirleyip ona göre ilerlemenizi tavsiye ederiz. Eğer nasıl bir çalışma programı hazırlayacağınızı bilmiyorsanız sayfamızda paylaştığımız çalışma programına bakabilirsiniz.
6. Dinleme
Film, anime, dizi izleyerek ve müzik dinleyerek kulak dolgunluğu sağlayabilirsiniz. Animelerde günlük argo konuşmalar geçtiği için NHK kanalının (bizdeki TRT gibi) dizilerini takip etmenizi öneririm. Dizileri altyazılı dinledikten sonra tekrar altyazısız olarak dinlemeyi deneyin. Anlamadığınız kelimeler geçtiğinde durdurup sözlükten araştırın. İlk başlarda sıkıcı gelse de belli bir süreden sonra sözlüksüz anlar hale geleceksiniz bundan emin olabilirsiniz. Eğer Japon dizileri izlemekten zevk almıyorsanız mangası olan günlük, modern konulu animeler de izleyebilirsiniz. Önce mangasını -tabii ki Japoncasından- okumaya çalışıp sonra mangadaki aynı bölümü animeden izleyebilirsiniz.
7. Kitap Okumak
Kitap okumak da oldukça faydalı diyebilirim. Yeni kelimeler öğrenip öğrendiğiniz dilbilgisi kalıplarını pekiştirmiş olursunuz. Ücretsiz Japonca kitap indirebileceğiniz sayfa tanıtımlarına ilerleyen günlerde sayfamızda paylaşacağız. Mağazamızdaki okuma kitaplarına da göz atabilirsiniz.
8. Günlük Yazmak
Günlük yazmak bilgilerinizi taze tutmanızı sağlar. Günlük hayatta yaptıklarınızı, öğrendiğiniz dilbilgisi ile yazmaya çalışın. Hem kelime hem dilbilgisi tekrarı olacaktır. Ayrıca alfabeyi unutmamış olursunuz. Eğer Japoncanız günlük yazacak kadar iyi değilse Türkçe kelimeleri Japon alfabesiyle de yazabilirsiniz. Böylece günlüğünüz birinin eline geçse bile kimse bir şey anlamayacaktır:)
9. Türkçe -Japonca Çeviri
Dil öğrenirken olmazsa olmaz şey çeviri yapmak. İlgi alanıza göre hikaye, manga, şarkı, haber çevirileri yapabilirsiniz. Çeviri yapabileceğiniz metinlere ulaşabileceğiniz site tanıtımları gene ilerleyen günlerde sayfamızda paylaşacağız. O zamana kadar sitemizdeki çeviri metinlerine bakabilir ya da mağazamızdaki okuma metinlerine göz gezdirebilirsiniz. Ayrıca Türkçe şarkı, hikaye gibi aklınıza gelen her hangi bir şeyi Japoncaya çevirmeye çalışın. Oldukça eğlenceli olabiliyor. İnternet de gezen Bücür Cadı ve Arka Sokaklar çevirilerini izlediyseniz ne demek istediğimi anlamışsınızdır:)
10. Mobil Güç
Mobil gücü kullanın. Artık günümüzde küçük çocukların bile bir akıllı telefonu mevcut. Tabii ki bu akıllı telefonlar için oldukça kullanışlı ücretli / ücretsiz uygulamalar var. Bunları telefonunuza yükleyerek günün her saati ve her yerde Japonca çalışabilirsiniz. Uygulama tavsiyesi yazılarımız da gelecek.
Şimdilik bu kadar. Biraz reklam dolu bir yazı oldu ama artık idare edeceksiniz. Japonca zor görünse de çalıştıkça ve sevdikçe zor olan şeyler bile gözünüze kolay gelmeye başlıyor. Önemli olan pes etmemek. Öğrencilerimden edindiğim deneyimlere dayanarak söyleyebilirim ki Japonca öğrenmeye başlayanların yüzde yetmişi bir hevesle başlayıp alfabe öğrenmeye başladıkça yada kanjiyi görünce sıkılıyor ve hemen pes ediyor. Dil öğrenmek iki dakikalık bir iş değil maalesef. Sürekli emek ve zaman vermelisiniz. Eğer ara verirseniz öğrendiklerinizi bu süre zarfında unutacağınız için vermiş olduğunuz emek de çöp olacaktır. O yüzden düzenli bir şekilde çalışmaya başlamadan önce gerçekten bu işi yapıp yapamayacağınızdan emin olun. Boşuna vakit kaybetmeyin ya da ücretsiz kursları işgal edip öğrenmeye hevesli olan insanların önüne geçmeyin. Biraz ağır olmuş olabilir ancak bu şekilde başlayıp kursu yarıda bırakan ya da benim sınavım vardı komşu geldi gibi bahanelerle devamsızlık yapan pek çok öğrencim olmuştu ve onların bulunduğu yerde olmayı çok isteyen başkalarının yerlerini almışlardı. Bunu ne kendinize ne size emek veren eğitmene ne de sizin yerinizde olmak isteyen kişilere yapmayın. Hepinize iyi çalışmalar dilerim.:)