Japon Alfabesini Ezberleme Yolları
Bir dili öğrenmek için o dilde yazıp okuyabilmek çok önemli. Bazı diller için bu biraz zaman alabiliyor özellikle bu dil Japonca ise. Japoncada daha önceki yazılarımızda anlattığımız gibi 4 alfabe mevcut. Hiragana, Katakana, Kanji, Romanji. Hiragana günlük yazılarda en çok kullanılan alfabe. Katakana ise yabancı kelimelerin yazımında kullanılıyor. Örneğin, isminizi yazarken. Kanji aralarından en zoru. Yaklaşık 10.000 kadar harf olduğu söyleniyor. Bunun 2.000 kadarı bir gazete okumak için yeterli. Romanji ise bizim kullandığımız Latin alfabesi. Yabancı kelimeleri yazmak için kullanılıyor. Romanjiyi bildiğimiz için bir adım öndeyiz:)
Kısaca alfabeleri tanıttığımıza göre gelelim alfabelerin ezberlenmesine.
Öncelikle ezberlememiz gereken Hiragana. Hem ezberi kolay hem de en çok kullanılan alfabe olarak daha çok işinize yarar. Hiraganadan sonra Katakana eğer profesyonel olmak istiyorsanız da Kanji ezberleyebilirsiniz. Gelelim asıl soruna. Nasıl ezberleyebiliriz? Öncelikle herkesin kendine özel ezberleme yöntemleri olabilir. Örneğin, görsel zekaya sahip olduğum için ben bakarak ezberlerken, başkası yazarak daha kolay ezberleyebiliyor. Öncelikle neyi nasıl ezberlediğinizi bilmeniz gerekiyor. Benim kullandığım bir kaç tekniği sizlerle paylaşıyorum. Hepsini deneyerek hangisinin size uygun olduğuna karar verebilirsiniz. Umarım işinize yarar.:)
Yazarak Çalışma
Genelde çoğu kişi yazarak daha kolay ezberlediğini söyler. Örneğin, ezberlemek istediğiniz harfi 10 kez yazarak (Genelde 40 kez yazarak ezberlendiği söylenir.) hafızanıza kazıyabilirsiniz. Yazma pratiği yapmak için mağazamızdaki hiragana yazma defterlerimize bakabilirsiniz.
Hikaye Oluşturma
Bu tekniği genelde kelime ezberlemek için kullanıyorum. Harf hakkında hikayeler uydurarak ya da harflere benzettiğiniz nesnelerle ilişkilendirerek ezberleyebilirsiniz. Dr. Moku adında bir uygulama bu yöntemle ezberletiyor. Tek sıkıntısı İngilizce üzerinden anlatması ve ücretli bir uygulama olması. Youtube üzerinden demo videolarına bakabilirsiniz. Videodan örnek alıp kendi hikayenizi kendiniz oluşturursunuz. Tofugu adresinden de ücretsiz sunulan hafıza kartellerinden yararlanabilirsiniz.
Kart Oluşturma
Kart oluşturma biraz zaman alsa da hem eğlendiren hem de harflerin akılda kalmasını sağlayan bir yöntem. Ezberlemek istediğiniz harfin yazımını bir karta yazıp arka tarafına okunuşunu yazın. Daha sonra kartları karıştırıp ön yüzündeki harfe bakıp okumaya; arka yüzeydeki okunuşa bakıp harfi çizmeye çalışın. Tek başınıza oynayabileceğiniz gibi sizin gibi Japonca öğrenmeye çalışan bir arkadaşınızla da oynayıp eğlenebilirsiniz. Kart oluşturmakla uğraşmak istemiyorsanız mağazamızdaki hafıza kartlarına göz atabilirsiniz.
Video İzleme
Youtube üzerinde hem yabancılar hem okuma-yazmayı yeni öğrenen Japon çocukları için görseli bol, akılda kalıcı videolar mevcut. Harflerin çizimini öğretirken aynı zamanda seslendirme yapan videoları tercih etmenizi öneririm. Böylece doğru telaffuzu öğrenmiş olursunuz.
Şarkıyla Öğrenme
Kelime ezberi için en çok kullandığım yöntemlerden biri şarkı ile ezberleme. Özellikle Japon çocukları için hazırlanan bol görselli videoları tavsiye ederim. Çocuklar için olduğundan hem akılda kalıcı bir melodisi oluyor hem de basit şekilde anlatılıyor. Harf öğrenimi için de hazırladıkları örnek bir videoyu aşağıya koyuyorum buradan bakabilirsiniz. (Bu arada bu şarkı benim favorim. Canım sıkıldıkça dinliyorum. Melodisi çok güzel. İnsanın diline takılıyor. Yokai yokai aiue…)
Okuma Alıştırması Yapma
Harfleri ezberlediğinizde kalıcı olmasını sağlamak için yapabileceğiniz en iyi şey bolca okuma pratiği yapmak. Yan yana geldiğinde harfleri okuyamazsanız öğrenmenizin bir anlamı kalmaz. İlerleyen zamanlarda okuma pratiği yapabileceğiniz site ve uygulama önerileri yazımız sayfamızda yayınlamayı düşünüyorum. O zamana kadar Classroom’umuza kaydolup ücretsiz site linklerine ulaşabilirsiniz. Kayıt linki sitemizin ana sayfasında mevcut. Elimde bir kitap olsun derseniz mağazamızdaki okuma metinlerine ve okuma kitaplarına bakabilirsiniz.
Yazma Pratiği Yapma
Öğrendiğiniz harfleri okuyabilseniz de bazen yazamayabiliyorsunuz. Çünkü olan bir harfi hatırlayıp okumak sıfırdan yazmaktan daha kolay. Bu yüzden yazma pratiği yapmak da önemli. Günlük tutabilirsiniz. Türkçe kelimeleri Japonca olarak yazabilirsiniz. Japonca konuşacak bir arkadaş bulabilirsiniz. İlla bu Japon olmak zorunda değil. Birlikte Japonca öğrendiğiniz bir arkadaşınızla Japon alfabesiyle yazışabilirsiniz. Bence eğlenceli bile olabilir. Şifreli yazışmak gibi. Bulduğunuz her yere otobüs camlarına, karalama yaparken defterinize her yere bildiğiniz harfleri yazmaya çalışın. Bol bol pratik yapmayı unutmayın.
Japonca Oyun Oynama
Japoncanız biraz gelişirse Japon oyunları da oynayabilirsiniz. Ben otome oyunlarını (Roleplayer oyunları) çok severim. Açıkçası Japoncamı geliştiren en büyük etkenlerden biri de bu oyunlardı. Üniversitede sürekli bir otome oyunu oynuyordum. Sitemizde de bir kaç oyun tanıtımı yapmıştık. Siz de otome game diye arattırırsanız bir sürü böyle oyunlar bulabilirsiniz. Teması aşk, korku, gerilim olarak değişiyor. Size hangisi hitap ediyorsa ona bakabilirsiniz. Aynı zamanda hiragana öğrenimi için kotowaza karuta oyununu da tavsiye ederim. Geleneksel karuta oyununu çocuklara hiragana öğretmek için atasözleri ile yapmışlar. Mağazamızda da bulunuyor bu arada. Mağazamızın oyun kartları bölümünden ulaşabilirsiniz.
Harfleri sadece ezberlemek kalıcı olmasını sağlamaz. Bu yüzden sürekli tekrar yapmalısınız. Bunun içinde telefon uygulamaları ve siteler mevcut. Sizin için birkaç site önerisini ilerleyen zamanlarda sitemizde paylaşacağım. Ayrıca ücretsiz indirebileceğiniz kart ve çalışma kağıtları da ekleyeceğim. Şimdilik bu yazımızla idare etmeniz gerekecek. Yorum ve görüşlerinizi varsa sorularınızı aşağıya bırakabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…