Gezi,  Gezi Tavsiyeleri,  Japonya,  Seyahat

Japonya Seyahat Tavsiyeleri 2

İlk yazımızda Japonya’ya gitmek için gerekli olan parayı nasıl biriktirebileceğimizden ve geziden nasıl tasarruf sağlayabileceğimizden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise Japonya’da nerelerde kalabileceğinize değineceğim. Kardeşimin tarzını daha anlaşılır bulduğumdan ben de başlıklar halinde sıralayacağım.  Küçük bir not biz  kiralık evde, kapsül otelde, otelde ve motelde kaldık. O yüzden diğer yerlerin rahatlığını ve şartlarını bilemiyorum. Kendiniz tecrübe etmeniz gerekecek. Başka alternatifler kullananlar varsa yorumlara yazabilir hem biz hem de Japonya’da konaklama arayanlar faydalanmış olur.  Çok uzatmadan konuya geçelim.

Ev Kiralama

Eğer uzun süreli kalacaksanız (1-3 ay) bana göre en rahatı ev kiralamak. Hem yerel halkla aynı ortamda yaşama şansınız oluyor hem de mutfağı olduğundan kendi yemeğinizi yaparak seyahat masraflarınızı azaltmış oluyorsunuz. Ayrıca uzun süreli kalışlarda ve erken rezervasyonlarda otellere göre çok daha uygun fiyata geliyor. Biz Airbnb’den kiraladık ama Booking’den de kiralayabiliyorsunuz. (Booking bana daha pahalı geldi ama yine de tercih size kalmış.) Yukardakiler de kaldığımız evlerden görüntüler. Airbnb’den nasıl ev kiralanır ve kiralık ev seçerken nelere dikkat etmek gerekir ile ilgili ayrıntıları başka bir yazıda anlatacağım. Burada yazarsam konu çok uzayacak gibi. Site linkini yazının altına bırakıyorum. (Bu arada reklam değildir.)
Airbnb
Booking

Otel Odası Kiralama

Otellerin güzel yanı ihtiyacınız olan her şeyi sizin için hazırlamaları ve  ödemeyi otele geldiğinizde almaları. (Airbnb’ de daha gitmeden ödeme yapıyorsunuz ve ödemeyi kredi kartından aldıklarından bankanız ücreti size yansıtana kadar kur farkından dolayı sizden alınan ücret çok daha yüksek çıkabiliyor.) Çoğu otel tarağından, diş fırçasına yüz temizleme jelinden çayına kahvesine kadar her şeyi sizin için temin ediyor. Eğer kalacağınız otellere çok öncesinden rezervasyon yapar ve sitesinden üye olursanız erken rezervasyon ve üyelik indirimleriyle kalacak yer oldukça uyguna gelebiliyor. Ben kalacağım yerleri “Google Haritalar” üzerinden seçtim. Gideceğim yeri işaretledikten sonra Google Haritalar’da kalacak yer diye seçerseniz size etraftaki konaklama yerlerini fiyatlarıyla birlikte gösteriyor. Ben önce tek tek  Google’dan kullanıcı yorumlarına bakıp sonrasında kendi sitesinden fiyatlarına bakarak kalacağım yeri seçtim. Yukarıdaki görsel Hotel Livemax Premium Hiroşima adındaki bir otelden. Biz gitmesek de kaplıcalarıyla ünlü bir otelmiş. Ulaşım olarak da metroya çok yakın olduğundan burayı seçmiştik. Bir de yemeklerimizi yanımızda getirdiğimizden mikrodalgası olması çok hoşumuza gitmişti. (Merak edenler için yemek dahil olmadan böyle bir yerin tek kişilik ücreti gecelik  4.400  yen.) Kalacağınız otelleri bulabileceğiniz bir kaç site adresini aşağıya bırakıyorum. Size tavsiyem sevdiğiniz bir oteli buralarda arayıp sonrasında kendi sitesinden rezervasyon yapmanız. Kendi sitesinde almak her zaman daha uyguna geliyor.

Rakuten
Google Haritalar
Jalan

Motelde Kalmak

 Motellerde kalmak da bir seçenek olabilir. Yukarıdaki Matsuyama’da kaldığımız bir motel. Gerçekten hayatımda kaldığım en güzel yerlerden biriydi. Önünde deniz ve tren istasyonu, arkasında dağ manzarasıyla çok tatlı ve sakin bir köydü. Geceleyin çayını alıp verandada otururken denizi ve gelip giden trenleri  izlemek çok hoş bir deneyimdi. Özelliklede akşam antrenmandan dönen bisikletli gençlerin kahkahaları ve konuşmaları insanı animedeymiş gibi hissettiriyordu.( Tabii gece yarısı  6,4 şiddetinde deprem olmasaydı çok daha hoş olabilirdi.) Burayı Klook üzerinden kiraladık bu yüzden ne yazık ki kredi kartıyla ödeme vardı. Merak edenler için ismi “Family Lodge Hatagoya Matsuyama” diye geçiyor. (İki kişi geceliği yaklaşık 11.000 yendi sanırım.) Bu otelle ilgili ayrıntılı bir yazı Matsuyama’yı anlatırken gelecek.

Guest.klook

Kapsül Otelde Konaklama

Hayatımda yaşadığım en kötü deneyimdi. Şimdiki aklım olsa hayatta kalmazdım. Bizim gibi kapalı alanlarda kalamayan biriyseniz ve seslere karşı aşırı duyarlıysanız çok önermem. Bana kalsa havalimanındaki bankta otursaydım çok daha iyiydi. İlk geldiğimiz gün gece gece yolu bulamayız diye son anda havaalanındaki kapsül otelde kalmaya karar verdik. (Havalimanında kalmak yasak dendiğinden belki sıkıntı çıkar diye kalacak yeri son anda ayarlamıştık.) En ufak ses bile ortam sessiz olduğundan etrafta yankılanıyordu. Zaten insanlar 4-5 gibi hemen ayaklanıp hazırlanmaya başlayınca sesler hiç bitmedi. Biz dinlenme odasına gidip sabahın olmasını bekledik. Banyo ve tuvalet aynı yerdeydi ve yasak olmasına rağmen (Asya kültürü) insanlar ulu orta üstlerini çıkarıp hamama giriyorlardı. Hiç hoş bir deneyim değildi. (Hayatımızın şokunu yaşadığımı söyleyebilirim.)Hassasiyeti olanlara ve göz sağlığına dikkat edenlere önermem. Bu arada kadın erkek ayrı katlarda kalıyor ve 12 yaş altı çocuklar kabul edilmiyor.  Biz Business Sınıf kabinde kaldık. Kişi başı 9.000 yendi. Ekonomi sınıfı olan daha kötüydü. Kalacaksanız Premium odalarda kalabilirsiniz. Fiyatı 12.000 yenden başlıyor. Standart otel odası şeklinde ama maalesef her otelde bu odalardan bulunmuyor. (Haneda Havaalanındakinde yok mesela.) Resmi sitesini aşağıya bırakıyorum. Ayrıntı bir yazı bu otel için de gelecek.

First Cabin

Tapınakta Konaklama

Tapınaklar da uyguna kalma imkanı sunuyor. Tabii gittiğiniz tapınağa ve sağladıkları imkana göre fiyatlar değişebilir. Geceleri eski gece lambalarıyla yürüyüş yapma ve ayinlere katılma gibi değişik etkinlikler sunan geleneksel bir tapınak bulmuştuk ama iki kız olunca kalmaya pek cesaret edemedik. Biraz kalabalık bir grup olsaydık kalmak isterdim. Rezervasyonlar genelde tapınakların sitesinden yapılıyor. Aşağı bırakacağım siteden istediğiniz tapınağı bulup kendi sitesinden iletişime geçebilirsiniz. Genelde tapınaklarda nakit olarak ödeme kabul ediyor.

Templelodging 

Gençlik Yurtlarında Konaklama

Gençlik yurtları bizim bildiğimiz KYK yurtları gibi. Bu arada adında gençlik geçse de yaş sınırlaması yok. Üye olursanız çok daha uyguna kalabiliyorsunuz. Üye olmadan da kalınabiliyor tabii ama önceden rezervasyon yapmak şart. Gerçekten güzel yerlerde yurtları bulunuyor. Otellere nazaran çok daha uygun fiyatlı. İmkanları da gittiğiniz yere göre değişiyor ama genel olarak tuvalet banyo ortak ve ortak odalarda kalabiliyorsunuz. Böyle şeyler pek dert etmeyen biri için güzel bir alternatif olabilir. Tabii gençlik yurdu olduğundan belli giriş çıkış saatleri olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Aşağıdaki siteden de yurtları bulup kendi sitesinden rezervasyon yapıyorsunuz bilginize.

Youth Hostels in JAPAN

Hostel Ve Konukevlerinde Konaklama

 Uygun kalınabilecek yerlerden biri de hosteller ve konukevleri. Genelde konukevleri evlerindeki boş bir odayı kiralayan Japon ailelerine ait oluyor. Japonlarla kaynaşmak ve aile ortamını görmek isteyenler için güzel bir deneyim olabilir ama ben pek Japonlara güvenmediğimden bu seçeneği direk es geçtim. Seçip seçmemek size kalmış.

Hostelworld 

Manga Kafelerde Konaklama

Manga kafeleri gece konaklamak için değil de mescit bulamazsam namaz kılmak için araştırmıştım neyse ki gitmeme gerek kalmadı ama bazı manga kafeler, otel gibi lüks imkanlar sunuyor. Hatta bazıları kadınlara özel bölüm bile sağlıyor ancak şimdiden söylemesi her manga kafe kadın müşteri kabul etmeyebiliyor. Sitelerinden sağladığı imkanlara ve kurallarına bakabilirsiniz. Genelde içecek ve yemek ücretsiz veriliyor ayrıca banyosu da bulunuyor. Bazılarında özel oda da kiralayabiliyorsunuz. Japoncanız da varsa tüm gece manga okuyup eğlenebilirsiniz. Üye olur ve çok kullanırsanız  indirim de kazanıyorsunuz. Paylaştığım siteden beğendiğiniz manga kafeyi bulup kendi sitesinden rezervasyon yapabilirsiniz. Bununla ilgili ayrıntılı bir yazı isterseniz yorumlara yazmayı unutmayın.

Manga Kafe

Ryokanda Konaklama

Ryokan geleneksel Japon hanlarına deniyor. Fiyatları aşırı yüksek olduğundan ne yazık ki bütçeniz kısıtlıysa kalmanız biraz zor. Belki çok araştırırsanız biraz daha uyguna bulabilirsiniz ama ben baktığımda geceliği 50.000 yenin üzerindeydi. Gerçekten en çok kalmak istediğim yerlerden biriydi imkanınız varsa ve uyguna bulabiliyorsanız kalmanızı tavsiye ederim. Genelde ryokanların kaplıcası ya da hamamları da oluyor.  Çok fazla Endonez Müslüman gittiğinden bazı ryokanlar Müslüman hanımlar için özel kıyafet ve helal yiyecek bile sunuyor. (Tabii bu yerlerin fiyatı oldukça yüksek.) Son olarak ryokanlar geleneksel bir yer olduğundan kendi kuralları bulunuyor. Kalacakların gitmeden araştırmasında fayda var.

Ryokan

Kamp Evinde Konaklama

 Çok daha ucuz alternatifler arayanlar için kamp evleri bir seçenek olabilir. Evimizin yakınındaki ormanda kamp evi kiralamayı düşünmüştük ama şansımıza altın haftaya denk geldiğimizden fiyatlar çok pahalıydı. Bazıları şehirden çok uzak olsa da ormanları ve dağı seviyorsanız bir kaç günlüğüne doğanın tadını çıkarmak için gidebilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var bazı kamp evleri sadece tahtadan bir kulübe olabiliyor. Yani tuvaleti, banyosu ya da yatak yorganı bulunmuyor. Her şeyi kendiniz götürüyorsunuz ya da kiralıyorsunuz. Tuvalet banyolar dışarıda ve ortak kullanım oluyor. Buralar da uzun süreli kalımlarda daha uygun fiyata geliyor. Genç gruplarına denk gelirseniz insanlarla da sosyalleşebilirsiniz. Hatta çadırınızla seyahat eden çantalı bir gezginseniz sizin için çok daha ucuza gelebilir.

Nap-camp

Mescit Ve Camide Konaklama

Japonya’nın çoğu yerinde mescitler bulunuyor ve isterseniz cüzi fiyatlara geceyi buralarda geçirebiliyorsunuz. Biz hiç kalmadık ama kalacak yeri olmayanlar kısa süreli bu mescitler de kalabilir. Kuralları nedir ve hangi mescitlerde kalınır bilemiyorum sadece gittiğim bir kaç mescitte kalınabileceğiyle ilgili bazı yazılar gördüm. Gideceğiniz yerlerde mescit ya da cami var mı diye araştırıp buralarla iletişime geçerek daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Ama bizim gittiklerimizin çoğunda yatak (Geleneksel Japon yer yataklarından bahsediyorum.), banyo ve mutfak bulunuyordu. Hatta kalan ailelere bile denk geldik. Fikir olarak aklınızda bulundurabilirsiniz. Müslüman dostu kalacak yer arayanlar için de aşağıdaki siteyi bırakıyorum.

Halalbooking

Aklıma gelenler bunlardı daha sonrasında farklı bir alternatif bulursam yazıyı güncellerim. Sizin de önerileriniz varsa yorumlara yazabilirsiniz. Kalacak yer konusunda sıkıntı yaşarsanız gittiğiniz bölgenin turist bilgilendirme sitelerine de bakabilirsiniz. Her belediye kendi bölgesini tanıtan bir siteye sahip. Sitelerinde çoğunlukla kalacak yer, ulaşım, turistlik bölgeler ve bazen mescit ve helal restoranların bilgisi de bulunuyor. İşinize yarayabileceğini düşündüğüm bazı site linklerini aşağıya bırakıyorum. Gidecek olanların kalacak yerleri ihtiyaçları doğrultusunda iyice araştırmasını tavsiye ederim. Özellikle kalacak yer seçerken kesinlikle metroya ve turistik mekanlara yakın yerleri seçin. Bazen 15 dakika uzaklık bile 2 saat yol yürüdükten sonra size tahammül edilmez gelebilir. Sonrasında bizim gibi pişman olmayın. Son olarak azıcık ucuz olsun diye kendinizi güvensiz ve rahatsız edinci ortamlara sokmayın. Ne olacak sokaklarda da yatarım diye de gitmeyin çünkü Japonya da bu durum hiç hoş karşılanmıyor. (Hem onların ülkesini hem de bizim ülkemizi itibardan düşürmeyin lütfen.)Ülke dışına çıktığınızda sadece kendinizi değil ülkenizi temsil ettiğinizi unutmayın. Gidecek hiçbir yer bulamazsanız mescitlerde ya da 7/24 açık kafelerde kalabilirsiniz. Şimdilik bu kadar. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…:)

Japanican.com

Kyototourism.org

Gotokyo.org 

Osaka-info.jp

Not: Tekrardan hatırlatayım bunlar bizim kişisel görüşlerimiz bu yüzden herkese uymayabilir. Bizim olumlu ya da olumsuz deneyim yaşamamız aynısını sizin de yaşayacağınız anlamına gelmiyor.  Karar verirken kendiniz araştırıp düşünerek karar verin. Sitelerin güvenliğini temin edemeyiz Güvenmediğiniz sitelerden alışveriş yapmayın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Geri Dön