Atasözü: Budanın yüzü bile (ancak) üç defa.
仏の顔も三度
ほとけのかおもさんど
Hotoke no kao mo sando
Budanın yüzüne bile üç kez
Nazik ve sabırlı olan bir insan bile, kendisine aynı hatalar tekrar tekrar yapıldığında sonunda sabrını kaybeder. Herkesin bir dayanma sınırı vardır.
2.500 yıl önce Hindistan’dan gelen ve Edo döneminden beri kullanılan bir atasözüdür. Bir teoriye göre atasözünün kökeni Buda’nın doğduğu Shakya kabilesinin Kosala ulusu tarafından yok edildiği olaydan geliyor.
Shakya kabilesi, antik Hindistan’da günümüzde Nepal sınırında yer alan bir alanda yaşayan bir topluluktu. Kosala Krallığı ise Shakya kabilesinin komşusu olan güçlü bir krallıktı. Kosala Kralı Vidudabha, Shakya kabilesine karşı özel bir kin besliyordu. Vidudabha, kral olduktan sonra Shakya kabilesini yok etmeye karar verdi. Ordusuyla birlikte Shakya topraklarına doğru yola çıktı ve bu olay duyulunca, Buda devreye girdi. Buda, barışçıl bir çözüm bulmak için üç kez Vidudabha ile görüşüp onu ikna etmeye çalıştı. Her görüşmesinde Kosala kralını geri dönmeye ikna etti ve savaşı erteletti. Ancak dördüncü seferde Buda’nın müdahalesine rağmen, Vidudabha ordusuyla Shakya topraklarını işgal etti ve büyük bir katliam gerçekleştirdi. Bu olayın sonunda Shakya kabilesi büyük ölçüde yok oldu. Bu sırada Buddha, Vidudhabha ve ordusunun yedi gün içinde öleceğini kehanet etti. Beklendiği gibi taşan nehir tarafından sürüklenerek öldüler.
Orjinali 仏の顔も三度ずれば腹を立つ (Hotoke no kao mo sando zureba hara o tatsu) “Buda’nın yüzü üç kez hareket ederse sinirlenir.” olan atasözü günümüzde “仏の顔も三度まで(Hotoke no kao mo sando made)” ya da “仏の顔も三度 (Hotoke no kao mo sando)” şeklinde kısaltılarak kullanılmaktadır.
Kaynakça olarak diamond.jp, wikipedia ve chatgpt kullanılmıştır.