El işi,  Japonya,  Kültür

てるてる坊主 /Teru Teru Bouzu /Parlak Parlak Budist Keşiş

照る(teru) kelimesi parlak anlamına gelmektedir. 坊主(bouzu) ise Budist rahip, asker tıraşı ya da oğlan, delikanlı anlamına gelir. Birebir çevirisi “Parlak Parlak Budist Rahip” ya da “Parlak Çocuk” dur. Teru teru bouzu Japonya’nın en eski geleneklerinden biridir.

Teru teru bouzunun Çin’den geldiği söyleniyor ancak Çin’de, bu bebek bir “erkek” değil, kızdır. Efsaneye göre bir zamanlar Pekin’de 掃晴娘 (Kanjilerin tek başına anlamları 掃: süpürmek, 晴: temizlemek ve 娘: kız’dır. Birlikte “temizlikçi kız” anlamına gelir.) Souseijou adında güzel ve zeki bir kız yaşıyormuş. Bir gün Pekin, sürekli devam eden yağışlar nedeniyle sular altında kalmış. Bunun üzerine Souseijou, göğe “Şiddetli yağmurlar dursun” diye dua etmiş. Sonrasında göklerden, “Ejderha Kralı’nın (Ryuujin) kraliçesi olursan yağmuru durduracağım yoksa Pekin sular altında kalacak.” diye bir ses yankılanmış (Bu bir anime olsaydı muhtemelen Ejder Kral aşırı güçlü ve yakışıklı bir karakter olurdu. İki karakter arasında nefretle başlayan bir aşk hikayesi yaşanırdı. ). Bunu duyan Souseijou, Pekin halkının iyiliği için göklerin emirlerine itaat etmiş. Bu sayede yağmur durmuş, gökyüzü açılmış ve onun yerine Souseijou ortadan kaybolmuş. O zamandan beri yağmur yağdığında, insanlar kağıt kesmede usta olan “Souseijou”yi hatırlar ve kapıya insan şeklinde bir kağıt bebek “Süpüren kız” asarak güzel hava için dua eder.

Bu efsanenin Japonya’ya Heian Dönemi’nde girdiği söyleniyor. Güzel havalar için dua etme görevi Budist rahiplere ait olduğundan ve bir kız yerine bir rahibin yağmuru durdurmada daha etkili olacağına inanıldığından (Ataerkil toplum yapısı ne diyelim. Her şeyde en iyi sizsiniz zaten(!)) Japonya’da bu figür kadın değil erkektir.

Başka bir rivayete göre ise uzun zaman önce şiddetli yağmurlardan mustarip olan bölgenin lordu Sutra okuyup rahipten yağmuru durdurmasını istemiş ancak bir kaç gün geçmesine rağmen yağmur durmayınca bu duruma sinirlenen lort dua eden rahibin başını kesmiş. Rahibin boynunu beyaz bir beze sarıp ibreti alem olsun diye de asmış. Ertesi gün ise yağmur durmuş.

Günümüzde de teru teru bouzu asma geleneği hala devam etmektedir. Anaokullarında yağmurlu günlerde küçük çocuklar kağıttan bebekler yaparak balkona asarlar. Eğer bebek tersten asılırsa yağmur yağacağına inanılır. Normalde üzerine yüz çizilmez. Eğer gerçekten yağmur durursa minnettarlıklarını göstermek için yüzü çizilir. Japon anime, dizi ve şarkılarında sıkça yer alan bir figürdür. Hatta teru teru bouzu ile ilgili bir animasyon bile yapılmış.

Kaynakça
www.akin-do.com
jpnculture.net

Siz de Teru Teru Bouzu yapmak isterseniz hazırladığımız videoyu izleyebilirsiniz.

Teru Teru Bouzu Şarkısı

 

Teru Teru Bouzu Konulu Animasyon Film

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Geri Dön